Kategoriat
Artikkelit

10 vuotta Clément Méricin murhasta – AFA Paris-Banlieuen haastattelu

5.6.2023 tuli kuluneeksi 10 vuotta pariisilaisantifasisti Clément Méricin murhasta. Tämän johdosta tapasimme vapun tienoilla Action Antifasciste Paris-Banlieuen jäseniä pariisilaisen kahvilan terassilla. Keskustelimme heidän kanssaan poliittisesta toiminnasta Ranskassa sekä Clémentin perinnön merkityksestä antifasisteille.

Miten kuvailisitte ryhmäänne ja sen toimintaa?
AFA Paris-Banlieue on vuonna 2008 perustettu autonominen ja antifasistinen ryhmä. Antifasismi ei kuitenkaan ole ainut ryhmän toimintaa määrittävä tekijä, vaan olemme myös antikapitalisteja, feministejä ja niin edelleen. Toimintaamme kuuluu esimerkiksi antifasististen mielenosoitusten, keikkojen ja konferenssien järjestämistä sekä muiden järjestämien tapahtumien suojaamista äärioikeiston hyökkäyksiltä. Olennainen toimintamme osa on myös fasisteja vastaan hyökkääminen. Pariisin kokoisessa kaupungissa fasistiryhmien aktiivien löytäminen ei ole aina helppoa, mutta ennakkotiedustelun avulla onnistumme usein ja siten voimme kohdata heidät kaduilla. Aktiivisen toimintamme seurauksena kaupungissa on alueita, joissa fasistit eivät uskalla viettää aikaa.

Useat ryhmämme jäsenistä ovat nuoria, emmekä ole vain keskiluokkaisesta taustasta tulevia valkoisia ihmisiä, vaan jäsenistömme on hyvin kirjavaa. Ryhmässä vallitsee vahva työväenluokkainen kulttuuri, mikä tarkoittaa sitä ettemme ole niin kiinnostuneita siitä millä tavalla ihmiset pukeutuvat tai puhuvat, vaan pidämme fokuksen poliittisessa toiminnassa. Monet jäsenistämme omaavat taustaa jalkapallokatsomoista ja ultra-kannattajien skenestä. Suurin osa meistä kuuluu kamppailulajiseuraan tai harrastaa jotain muuta urheilulajia. Harjoittelemme kamppailulajeja yhdessä ryhmän kesken, mutta mielestäni on tärkeää osallistua myös seurojen toimintaan, joissa valmennusta saa ammattilaisilta.

Ranskassa on ollut käynnissä jo pelkästään tämän hallituskauden aikana lukuisia kamppailuja niin ympäristötuhoja, rasistisia siirtolaislakeja kuin myös viimeaikaista eläkeuudistusta vastaan. Millaiset suhteet teillä on muihin liikkeisiin tai poliittisiin toimijoihin? Keiden kanssa teette yhteistyötä ja miten?
Työskentelemme esimerkiksi Palestiina-solidaarisuustyötä tekevien ryhmien ja paperittomien maahanmuuttajien kanssa. Osa ryhmän jäsenistä työskentelee toisia jäseniä enemmän laajojen yhteiskunnallisten liikkeiden parissa. Meillä on epämuodollisia suhteita ammattiliittoihin ja esimerkiksi Clément toimi AFA Paris-Banlieuen lisäksi Solidaires-ammattiliitossa. Keltaliiviliikkeen aikana äärioikeisto hyökkäsi mielenosoituksissa sosialistien kimppuun, joten he pyysivät meitä ja muita antifasisteja turvaamaan mielenosoituksia. Useimmat sosialistiset järjestöt eivät valitettavasti ota äärioikeiston uhkaa tarpeeksi vakavasti, eivätkä ne esimerkiksi kouluta ihmisiä puolustamaan mielenosoituksia ja muuta toimintaa äärioikeiston hyökkäyksiä vastaan. Toki olemme paljon enemmän kuin vain järjestyksenvalvontaryhmä.

Viime vuosien hallituksenvastaiset liikkeet ovat kulminoituneet tänä vuonna eläkeiän noston ympärille, ja presidentti Macron on tällä hetkellä äärimmäisen epäsuosittu. Miten näette käynnissä olevan protestiliikkeen, ja millainen suhteenne siihen on?
On totta, etteivät ihmiset halua työskennellä kahta vuotta pidempään, mutta eläkeiän noston lisäksi ranskalaisia suututtaa se autoritäärinen ja demokratian vastainen tapa, jolla Macron ajoi uudistukset läpi. Ylipäätään kun Macron pääsi valtaan, hän alkoi tehdä välittömästi sosiaalisesti kestämätöntä politiikkaa, joten eläkeiän nosto on vain yksi osa isompaa kokonaisuutta. Esimerkiksi keltaliiviliike alkoi nousevasta polttoaineen hinnasta ja tällä hetkellä meitä kohtaa valtava inflaatio, jonka takia työväenluokan materiaaliset elinolot huononevat. Ihmiset ovat saaneet tarpeekseen Macronin politiikasta, ja kaikkialla Ranskassa on mielenosoituksia lähes päivittäin.

Mielenosoituksilla eläkeuudistusta vastaan on työväenluokkainen luonne ja kun jossain käydään luokkakonfliktia, me haluamme olla osana sitä. Emme järjestä tapahtumia tämän teeman ympärillä järjestömme nimissä, mutta toimimme osana laajempaa liikettä pyrkien radikalisoimaan sitä, jaamme mielenosoituskutsuja ja niin edelleen. Tänä keväänä olemme nähneet kaduilla paljon henkilöitä, jotka eivät ole erityisen vasemmistolaisia tai radikaaleja, ja jotka eivät ole osallistuneet mielenosoittamiseen tai muuhun poliittiseen toimintaan aiemmin, mikä kertoo jotain ihmisten mielialasta.

Eläkeiän nosto puhuttaa nyt, mutta mihin näette poliittisen liikehdinnän jatkavan tulevaisuudessa?
No, esimerkiksi ensi vuonna Pariisissa järjestettävät olympialaiset ovat Macronille tilaisuus saavuttaa positiivista kansainvälistä julkisuutta ja ihailua. Mikäli saamme jatkettua nyt vallalla olevaa kiivasta ilmapiiriä, hän ei tule onnistumaan aikeissaan, ja valokeilassa oleminen potentiaalisesti vain heikentää hänen asemaansa.

Ranskan valtio on yrittänyt tukahduttaa yhteiskunnallista liikehdintää yhä kiihtyvällä vauhdilla, mistä esimerkkeinä mainittakoon yritykset julistaa palestiinalaisten asiaa ajava Collectif Palestine Vaincra ja antifasistinen GALE Lyon laittomiksi. Miten tukahduttamistoimet vaikuttavat toimintaanne ja miten pyritte toimimaan niitä vastaan?
Ryhmämme on huolissaan mainitsemienne asioiden takia, ja siksi pyrimme olemaan yhä varovaisempia ryhmän toimintaan liittyvän turvallisuuskulttuurin suhteen. Ryhmien hajottaminen on valtiolle keino tukahduttaa sosiaalisia liikkeitä, ja esimerkiksi islamofobiaa vastaan järjestäytyneet muslimit ovat olleet viranomaisten kohteena. Meidän tapauksessamme ryhmämme voisi järjestäytymismallimme takia jatkaa poliittista työtä vaikka se kiellettäisiin, mutta se olisi tottakai huomattavasti vaikeampaa. Poliisi voisi esimerkiksi yrittää laillisesti estää meitä tapaamasta toisiamme, mikä tarkoittaisi sitä, ettemme voisi toimia yhtä avoimesti kuin nyt.

Clément Méricin kuolemasta tulee pian kuluneeksi 10 vuotta, minkä johdosta järjestätte Pariisissa kansainvälisen antifasistisen viikon hänen muistokseen. Kuka hän oli ja mikä on hänen muistonsa merkitys AFA Paris-Banlieuelle?
Clément oli ryhmämme jäsen ja toveri, jonka natsit murhasivat kesäkuussa 2013 hänen ollessaan vain 18-vuotias. Nuoresta iästään huolimatta hän oli todella omistautunut esimerkiksi antifasismia ja antikapitalismia koskeviin kamppailuihin. Me haluamme jatkaa ryhmänä näitä taisteluita hänen muistoaan kunnioittaen. Nyt meillä on kokonaan uusi sukupolvi antifasisteja, mutta Clément on myös heille suuri symboli.

Clémentin kuoleman jälkeen olette järjestäneet vuosittaisia mielenosoituksia hänen muistokseen. Millaiseksi koette niiden merkityksen?
Meille se on tapa kunnioittaa hänen muistoaan. Clémentin kuolema oli historiallinen ja käänteentekevä hetki ryhmällemme: hänen kuolemansa näytti, kuinka vaarallista fasismi on sekä ideologisesti että kaduilla. Hänen muistonsa kunnioittaminen on yksi osoitus siitä, ettei kamppailu fasismia vastaan ole ohi ja sen vuoksi meidän on lähdettävä kaduille. Hänen kuolemansa jälkeen saimme paljon mediahuomiota ja monet julistivat olevansa antifasisteja, mutta meille Clément edusti toverina todellista antifasismia, joka ei pelkää taistella äärioikeistoa vastaan.

Mielestämme mielenosoitusten järjestäminen on ollut tärkeää siitä huolimatta, että se vie paljon voimavaroja ryhmältämme. Vuoden 2016 työlainuudistusten vastainen liike ja sen ympärillä tapahtuneet asiat toivat paljon uuteen sukupolveen kuuluvaa nuorisoa mielenosoituksiin ja poliittiseen toimintaan, ja heidän kauttaan Clémentin muisto sai uusia merkityksiä. Clémentin perintö on merkittävä asia vasemmistolaiselle liikehdinnälle, mutta ympäröivä yhteiskunta suhtautuu siihen välinpitämättömästi, samalla tavalla kuin muihinkin aktivisteihin ja ihmisiin, jotka joutuvat esimerkiksi poliisiväkivallan uhreiksi. Osana vasemmistolaista liikettä me haluamme tukea heitä. Erityisesti haluamme tukea poliisien tai fasistien väkivallan uhriksi joutuneiden perheitä. On olemassa erilaisia kollektiiveja ja verkostoja, jotka pyrkivät tukemaan näiden ihmisten perheitä ja muita läheisiä, esimerkiksi oikeudenkäyntien ja muiden ongelmien kanssa selviämisen suhteen. Me olemme myös osa näitä verkostoja, koska emme halua, että väkivaltaa kokeneet jäävät yksin.

Millaista ohjelmaa tämän vuoden tapahtumaan kuuluu ja millaisia odotuksia teillä on sitä kohtaan?Tänä vuonna järjestämme kesäkuun alussa useita tapahtumia; poliittisia tapaamisia, antifasismia ja muita poliittisia teemoja käsitteleviä keskusteluja sekä mielenosoituksia ja konsertteja. Toinen viikonlopun aikana järjestämistämme konserteista on punk-konsertti, jonka pääesiintyjänä on Agnostic Front ja toinen konsertti on rap-keikka. Lauantaina järjestettävän rap-keikan pääesiintyjä Médine on todella suosittu räppäri. Ranskassa monet räppärit ovat antirasistisia käytännön tasolla, koska useat heistä ovat siirtolaistaustaisia, mutta laajassa kuvassa skenellä ei ole erityisen suurta poliittista latausta. Tässä suhteessa Médine on poikkeus, koska hän on ollut aina avoimen poliittinen.

Odotamme antifasistien saapuvan paikalle sankoin joukoin niin mielenosoituksiin kuin muihinkin tapahtumiin ja tiedämme, että yksittäiset toverit ja poliittiset ryhmät ympäri Ranskan ja Euroopan aikovat matkustaa Pariisiin viikonlopun tapahtumia varten. Tapahtuman merkitys on osittain myös sen uusille jäsenillemme luomassa mahdollisuudessa osallistua tapahtuman järjestämiseen ja jatkaa siten Clémentin perinnön elinvoimaisuutta.