Kategoriat
Kannanotot

Lyökö kumppanisi sinua? – Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Naisiin kohdistuva väkivalta ilmenee usein lähisuhdeväkivaltana, ja lähisuhdeväkivalta on vahvasti sukupuolittunutta. Suomessa joka kolmas nainen on kokenut fyysistä ja yli puolet henkistä parisuhdeväkivaltaa, ja se on lähes aina miesten tekemää. Siksi koemme, että on mielekästä käsitellä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa yhdessä.

Väkivaltainen suhde on haavoittava, jäi siitä fyysisiä jälkiä tai ei. Väkivalta on myös erityisen traumatisoivaa sen tapahtuessa läheisen ja rakkaan ihmisen toimesta. Se alkaa pienestä ja lisääntyy sekä pahenee ajan myötä, ja uhrin voi olla vaikea tunnistaa sitä. Teksti sisältää kuvausta fyysisestä ja henkisestä lähisuhdeväkivallasta.

Heräät viideltä aamulla siihen, että miehesi paiskaa makuuhuoneen oven kiinni. Olet nukkunut huonosti, koska hän on valvonut koko yön työskennellen. Tai niin hän väittää, mutta miksi työhön kuuluu television pitäminen päällä tuntikausia tai jääkaapin oven jatkuvasta liikkeestä syntyvä ääni. Näin äänekkäästi hän ei sitä sulje päiväsaikaan. Hän tekee sen tarkoituksella, mutta asiaan puuttuminen on aina pahentanut tilannetta kannaltasi. Hänhän saa katsoa ohjelmiaan, hän on ostanut television omalla kovalla työllään ansaitsemilla rahoillaan, joiden käyttäminen ei tunnu olevan sinulle ongelma. Ja mitä hänen pitäisi tehdä, olla syömättä lainkaan? Tämä on sinulta kontrolloivaa käytöstä. Pidä ajatuksesi vain omana tietonasi.

Hän tulee sänkyyn, ja päätät teeskennellä nukkuvasi, kunnes kuulet hänen viimein kuorsaavan. Ei kestä kuitenkaan kauan, ennen kuin herätyskellosi soi. Tiedät, mitä on tulossa: hän huutaa ja karjuu, lapset heräävät ja sinut raahataan käytävän poikki, toivottavasti tällä kertaa käsivarresta. Mutta hän vain nousee ylös, kävelee puolellesi ja murskaa puhelimesi yöpöydälle. Pääsit tällä kertaa helpolla, luojan kiitos. Hän menee takaisin nukkumaan, ja jännityksen tuntemus laantuu. Sitä paitsi hän osti tuon puhelimen sinulle joululahjaksi, hän saa ottaa sen takaisin. Voit ostaa itsellesi uuden, sellaisen, johon hän ei koske. Eikö niin?

Herätät lapset aamupalalle, se on helppoa tänä aamuna. He ovat hiljaisia ja tottelevaisia. Tänä aamuna et paista kananmunia tai keitä kahvia, pelkäät siitä aiheutuvaa meteliä. Lapset voivat syödä muroja, ja voit poiketa kaupassa myöhemmin. Ette voi myöhästyä, koska et pysty ilmoittamaan koululle siitä rikkoutuneen puhelimen takia. Talosta ulos astuminen tuntuu raikkaalta tuulahdukselta, eikä vain viileän ilman takia. Lapset eivät vaikuta enää niin väsyneiltä, he puhuvat ja vitsailevat saattaessasi heidät kouluun. Ehkä hän on iltapäivällä paremmalla tuulella, kun on saanut kunnolliset yöunensa. Ehkä. Ei tämä tilanne niin paha ole, hän ei sentään lyönyt sinua.

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa tabu, jota ylläpidetään muun muassa vaientamisen ja syyllistämisen kulttuurilla. Väkivallasta julkisesti puhumista ei suvaita, sillä sen nähdään olevan yksityisasia. Se voi johtaa muun muassa kunnianloukkaussyytteeseen, sillä miesten kunnia on naisten turvallisuutta ja toimijuutta tärkeämpää. Lisäksi viranomaiset, kuten poliisi, eivät usein ota uhreja vakavasti ja naisten tunteita, ajatuksia, haluja, pukeutumista, käytöstä ja toimintaa käytetään syyllistämisen metodina.

Lasten hakeminen koulusta on mukavaa. Pääset juttelemaan muiden äitien kanssa. Vaikka small talk ei olekaan sinun juttusi, he tuntuvat ymmärtävän sinua jollakin tasolla. Tänne muuttamisen jälkeen on ollut yksinäistä, mutta se on sen arvoista. Miehesi tienaa hyvin, joten saatoit lopettaa töissä käymisen. Ja kun hän ostaa vihdoin uuden auton, voit käydä muuallakin kuin viemässä lapsia kouluun ja harrastuksiin. Työskentely sai sinut tuntemaan itsesi aikaansaavaksi ja päteväksi, mutta lastesi kasvattaminen on tärkeämpää kuin mikään, mitä olet koskaan aiemmin tehnyt. Tiedät sen.

Kuulin kerran, että yhdellä äideistä on kotona todella vaikeaa. Kuulemma tilanne oli ollut huono jo ennen naimisiinmenoa. Morsian ei halunnut suostua avioliittoon, mikä on ymmärrettävää, olihan mies 19 vuotta häntä vanhempi. Jotkut kuulemasi huhut karmivat selkäpiitäsi, mutta ne eivät luultavasti ole totta. Et kuitenkaan voi olla säälimättä häntä ja olematta kiitollinen siitä, ettet se ole sinä. Sinä halusit naimisiin hänen kanssaan. Halusit. Ainakaan oma tilanteesi ei ole niin paha. Hän ei lyö sinua.

Lähestymiskieltoa on Suomessa helppo rikkoa ja Sipilän hallitus muutti sen joissain tapauksissa maksulliseksi. Suomessa tekijä voi selvitä vakavastakin lähisuhde- ja seksuaaliväkivalllasta sovittelulla tuomiotta. Oikeusprosessit ovat usein epäinhimillisen pitkiä, eivätkä viranomaiset suhtaudu asiaan riittävän vakavasti. Onko ihme, että 9/10 raiskauksesta jää Suomessa ilmoittamatta?

Viikonlopuksi on hauskoja suunnitelmia: ajat lapset mökille järven rannalle, ja kaverin kyydillä paikalle saapunut miehesi odottaa siellä. Hän on kutsunut mukaan muutamia työkavereitaan, jotka tuovat myös perheensä. Soitat ovikelloa, ja hän toivottaa sinut tervetulleeksi ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut tänä aamuna. Hän esittelee sinut kaikille, mikä tuntuu mukavalta. Hän on aina juhlien sielu. Takkia riisuessasi hän tarjoutuu pitämään käsilaukkuasi. Käännyt ottaaksesi laukkusi takaisin, mutta hän tutkii sitä kaikkien vieraiden nähden. Jähmetyt. Hän löytää avaimesi ja ilmoittaa kaikille, että hänen pitäisi varmaan ottaa ne talteen, ettei tule enää uusia välikohtauksia. Auto ei ollut halpa! Naurat asialle ja viet lapset kylpyhuoneeseen pesemään kätensä. Sinua nolottaa niin paljon se kerta, että haluaisit vain unohtaa sen. Se oli yksi niistä harvoista kerroista elämäsi aikana, kun olit juonut alkoholia ja ainoa, jolloin päädyit niin huonoon kuntoon. Teit todella itsestäsi naurunalaisen. Luojan kiitos, että hän oli pelastuksena paikalla ja auttamassa sinut kotiin.

Lapset tulevat kaikki hyvin toimeen keskenään. He viihtyvät ulkona keskenään ja palaavat sisälle vain ruokaillakseen. Juttelet muiden äitien kanssa tavallisista asioista: työstä, koulusta, avioliitosta, asuntolainoista. Tunnet itsesi hieman ulkopuoliseksi, sillä olet tavannut jotkut äideistä vain muutaman kerran, joitain et koskaan. He kuitenkin pyrkivät ottamaan sinut mukaan keskusteluihin, mikä tuntuu mukavalta. He kehuvat sinua lastesi käytöksestä, siitä, miten urasta luopuminen oli selvästi sen arvoista ja kertovat sinulle, miten onnekas olet, kun sinulla on niin kannustava ja huolehtiva aviomies. Olet liikuttunut ja kiität heitä, mutta et halua rikkoa heidän käsitystään sinusta tai perheestäsi, joten annat keskustelun jatkua. Uusi auto ja talo puhututtavat, mutta et mainitse, että mikään lainoistanne ei ole miehesi nimissä. Haluaisit ulkopuolisen mielipiteen asiasta, vain varmistaaksesi, ettei siinä ole mitään huolestuttavaa. Aihe vaihtuu taas ja olet hukannut tilaisuutesi. Ehkä oikeastaan parempi näin, nyt keskustelu ei kantaudu hänen korviinsa.

Viikonloppu päättyy ja pakkaat kaikkien tavarat autoon. Pyydät miestäsi ja lapsiasi varmistamaan, ettei mitään ole päässyt unohtumaan. Mies jatkaa juttelua kavereidensa kanssa, ja lapset häviävät taas jonnekin. Haluat jättää mökin putipuhtaaksi, joten autat muita äitejä siivoamisessa. Käyt huone huoneelta imuroimassa lattiat. Kaikki muut ovat alakerrassa, joten avaat erään makuuhuoneen oven koputtamatta. Näet naisen, joka luki eilen illalla lapsillesi iltasadun, seisovan miehen edessä, joka on ollut oikea ilopilleri koko viikonlopun. Hänen vasen kätensä on kietoutunut naisen kurkun ympärille ja oikea käsi on ilmassa lähestyen naisen kasvoja. Kun he näkevät sinut, kaikki pysähtyy. Suljet oven ja siirryt käytävän päässä olevaan huoneeseen. Paluumatkalla olosi on yhä järkyttynyt ja levoton. Toisaalta et olisi ikinä arvannut, toisaalta olet rajattoman kiitollinen siitä, ettet se ole sinä. Tartut miehesi käteen ja sanot hänelle, että rakastat häntä. Hän ei koskaan löisi sinua.

Useat naisten turvakodit ja tukipalvelut ovat äärimmäisen aliresursoituja. Lähisuhdeväkivallan kasvuun entisestään ovat vaikuttaneet sekä korona-aika että nykyinen leikkauspolitiikka. Myös poliittinen, kulttuurillinen ja taloudellinen epätasa-arvoisuus syventävät naisten ahdinkoa ja mahdollistavat kontrollin ja väkivallan suhteessa. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tulee käsitellä poliittisena kysymyksenä ja siksi meidän on haastettava koko patriarkaalinen yhteiskuntamalli, joka ilmenee esimerkiksi työelämässä, kulttuurissa ja ihmissuhteissa leikaten koko yhteiskunnan.

Tämän vuoksi vaadimme:

  • Naisten turvakodeille ja uhrien tukipalveluille lisää rahoitusta. Aliresursointi on poliittinen valinta.
  • Lisää rahoitusta projekteille, joissa väkivallan tekijöitä vastuutetaan ja autetaan eroon käytöksestään.
  • Kaikki lähisuhde- ja seksuaaliväkivalta on rajattava sovittelun ulkopuolelle.
  • Palkkatasa-arvon lisäämistä erityisesti naisvaltaisilla aloilla.

Samalla kehotamme naisia muodostamaan lähiryhmiä, joissa puhua kokemuksista, jakaa tietoa sekä harjoitella ja tarjota henkistä ja fyysistä tukea ja turvaa sekä itsepuolustusta.

Lisäksi haluamme kannustaa lahjoittamaan rahaa Naisten linjalle, joka tarjoaa maksutonta tukea ja neuvontaa väkivaltaa kokeneille, löydät lahjoitusohjeet osoitteesta lahjoita.naistenlinja.fi. Löydät Naisten linjan nettisivuilta myös esimerkiksi ohjeita lähisuhdeväkivallan tunnistamiseksi.